vr 14 mei 2010 - za 15 mei 2010
| 24 uur Barcelona

Start/aanvang:

00:00

Einde:

23:45

Maximaal aantal deelnemers

40

BCN24horas

Nieuws van het 24 uur Barcelona-front. Het programma tekent zich steeds duidelijker af; we zijn druk bezig met de definitieve afspraken. Een greep uit de onderdelen:

Het begin is een ontbijt met introductie op het legendarische dakterras van Jet en Paul in de wijk Gracia (Jordaan van Barcelona), waar een aantal architecten uit Barcelona hun opwachting zal maken. In de loop van de dag zullen, bij specifieke gebouwen en bij de maaltijden, uiteenlopende Catalaanse architecten/vrienden zich bij de groep voegen.

In de ochtend ook een bezoek aan de historisch geladen luchtverdedigingstelling in Carmel, een wijk die bekend stond om zijn 'barracas', illegale woningen van arme immigranten (en dan bedoelen we Andalusiërs en andere Spanjaarden die voor werk naar Catalonië trokken). De wijk is langzamerhand getransformeerd in een normale woonwijk, zij het met een sterke solidariteit onder de bewoners. De laatste barracas zijn pas onlangs geruimd. De stelling biedt een 360 graden uitzicht over Barcelona. Koffie is er in Carmel's beroemdste cafe: "Delicias", dat een belangrijke rol lTeresa') van Juan Marsé. Deze roman uit 1966 speelt zich gedeeltelijk af in de barracas. In het programma hierna volgen een aantal architectuur-projecten die nog bevestigd moeten worden.

Rondom lunchtijd melden we ons in 'Palo Alto', een voormalige textielfabriek die nu een broedplaats is voor architecten, ontwerpers (o.a. de beroemde Xavier Mariscal) en andere creatieve breinen plus een restaurant.

Na de lunch verkennen we plekken in hét nieuwe 'kenniscentrum' van Barcelona "22@", die normaal gesproken niet open zijn voor publiek. Dit zijn o.a,. de waterzuiveringsinfrastructuur onder het Forum-gebied van de 2004-manifestatie, de kantoortoren in aanbouw van de eigenzinnige Enric Massip, met een fantastisch uitzicht over 22@ en de Mediatic van de rising star, Enric Ruiz Geli, een gebouw voor de moderne media, in beide gevallen hebben de architecten toegezegd aanwezig te zijn.

De zonsondergang beleven we op een andere bijzondere plek, de mythische begraafplaats op de Montjuich, met uitzicht over de havens en de zee. Deze begraafplaats is een stedenbouwkundig kunststuk op zich en herbergt verschillende secties voor diverse levensovertuigingen. Er liggen vele beroemdheden, onder andere Ildefonso Cerda, de ontwerper van het meest beroemde grid ter wereld: de Ensanche. Onze gastheer is Toni Casamor, de (hopelijk) aanstaande president van de COAC (Catalaanse BNA).

De sfeer van de machtige burgerij van Barcelona rond 1900 is het thema van het diner in de 'Circulo Equestre', een van haar laatste bolwerken. Hier zijn derhalve jas plus das verplicht en jeans plus gympen verboden. Wij willen ook deze kant van Barcelona laten zien omdat zij lang binnen de stad de belangrijkste motor was van vooruitgang. Het restaurant staat daarnaast bekend om zijn excellente kwaliteit. Zoals bij het ontbijt en de lunch zullen wij Catalaanse architecten inviteren.

Terug in Gracia volgt een bezoek aan de bibliotheek van Josep Llinas die wij uitnodigen voor een explicatie (door de week als plek voor studie elke dag open tot 01.00), een exemplarische schuilkelder uit de gruwelijke burgeroorlog en het Plaza del Sol, nachtelijk epicentrum voor de hippe jeugd.

Verder zullen wij in de nacht een architectonisch bijzondere discotheek, een illegale kroeg bezoeken en vervolgens geconfronteerd worden met de sterrenhemel en harde kloosterbanken. We eindigen met koffie op de vroeg drukke centrale markt, Boqueria, en een ontbijt in een vissersbar in Barceloneta, waarna iedereen op het strand in slaap kan vallen of een frisse duik kan nemen.

Nos veremos en Barcelona o ens veurem a Barcelona (Catalaans)!!

Organisatie: in Barcelona domiciliërende Paul de Vroom en Jet Christiaanse. Maximaal 25 deelnemers. Nog slechts 5 plekken beschikbaar! Kosten €275,- op basis van het volledige programma van vrijdagochtend 14 mei tot en met zaterdagochtend 15 mei. Dit is inclusief eten, drinken, plaatselijk vervoer en entrees gedurende 24 uur, maar exclusief vervoer van en naar Barcelona en eventuele overnachtingen.

overnachtingen

Voor goede plekken voor overnachting kunnen we de volgende adressen noemen:

  1. Hotel Casa Camper Barcelona: http://www.casacamper.com/barcelona/
  2. Hotel Praktik Ramblas: http://www.hotelpraktikrambla.com/
  3. Hotel The Praktik Barcelona: http://www.praktikhotels.com/es
  4. Hotel Chic & Basic Born: http://www.chicandbasic.com/esp/hotel_born_barcelona/
  5. Hotel Peninsular: http://hotelpeninsular.net/es Dit was onze stek in de laatste vijf jaar voordat wij een huis hadden: heel centraal, waarschijnlijk de goedkoopste, een voormalig nonnenklooster in "modernista" (Gaudi) stijl, wij waren hier heel gelukkig.
  6. Hostel Chic & Basic Tallers: http://www.chicandbasic.com/esp/hostal_tallers_barcelona/
  7. Hostel Gat Xino: http://www.gatrooms.es/es/hostal-gat-xino/h1/
  8. Hotel Banys Orientalsc/ Argenteria 37hart van "the place to be": het modieuze El Born, zeer goed hotel, stijlvol hip. Dit is van na mijn tijd, maar hoor alleen maar goeds van en interieur prima. telefoon+34-932688460

De excursie was volgeboekt maar er hebben twee deelnemers afgezegd kortom er is weer plaats voor 2 mensen voor deze unieke excursie. mail naar edward schuurmans e.schuurmans@dkv.nl

De deelnemers

Friso Broeksma (1 deelnemer) Gerard Comello (1 deelnemer) Cees Brandjes (1 deelnemers) Joost de Haan (1 deelnemer) Hans van Heeswijk (1 deelnemer) Hans Ophuis (1 deelnemer) Johan Schepers (2 deelnemers) Niek van Vugt (1 deelnemer) Arjan Hebly (1 deelnemer) Rein van Wylick (2 deelnemers) Minke Wagenaar (1 deelnemer) Natascha Drabbe (1 deelnemer) Paul de Vroom (3 deelnemers) Edward Schuurmans (2 deelnemers) Martijn Blom (1 deelnemer) Hugo Boogaard (1 deelnemer) Eugene Franken (1 deelnemer) Victor van Velzen (1 deelnemer) Jenneke ter Horst (1 deelnemer) Thomas Kemme(1 deelnemer)