vr 9 april 2010
| Budget Belgi�

Start/aanvang:

00:00

Einde:

23:45

Maximaal aantal deelnemers

41

Vanwege het economische zware weer waarin we verkeren gaan we goedkoop internationaal op reis! Budget Belgie: op 9, 10 en 11 April reist AetA af naar Antwerpen, Brussel en de regio Gent.

Het beloofd een zeer intensieve architectuurtour te worden met een maximum aan architectuur per uur!

Wij verwachten langs de volgende drie thema's een goede illustratie van het huidige Belgische architectuurklimaat te verkrijgen:

- Particulier woonhuis als opgave met verrassende architectuur als resultaat.

- Herstructurering en transformatie van stukken stad en haar gebouwen.

- (Her)waarding van modern erfgoed.

Inmiddels zijn de logistiek puzzelstukjes in elkaar gevallen, hebben vele Belgische architecten medewerking toegezegd en zal de Vlaams-Nederlandse AetA-er Wim de Vos ons van de nodige contextuele informatie voorzien om de te bezoeken projecten in perspectief te plaatsen.

We starten de excursie met een spraakmakende architect: Jan Devylder heeft veel opzien gebaard met zijn Les Ballets C de la B. Op een zeer eigenaardige manier laat hij dit complex getuigen van de condities waarbinnen zij is ontstaan.

Noa-architecten won de Open Oproep om het monumentale stadhuis van het kleine stadje Menen te herstructureren. De functie van een stad-huis herinterpreterend, heeft zij dit op even ingetogen als trefzekere wijze gedaan

Juliaan Lampens is in retrospect één van de meest opzienbarende en invloedrijke Vlaamse modernisten geweest. We gaan met enkele kenners van zijn werk een aantal woonhuizen en een kapel van hem bezoeken, om bekend te worden met de brute sculpturale kwaliteiten van zijn architectuur. Bovendien krijgen we de kans deze reeds op leeftijd zijnde man in zijn eigen woonhuis te ontmoeten. Nieuwsgierig zijn we waarom hij Ronchamps ooit een bordeel vond. Terloops doen we nog het bijzondere in 1966 van houten prefab elementen opgetrokken woonhuis 'Arca' van de Vlaamse architect Van Den Bogaerde aan, nu bewoond door de gelijknamige Vlaamse schrijver

Xaveer de Geyter houdt bewust kantoor in Brussel. De complexiteit van dit gewest prikkelt de architectonische geest. Wie anders dan kan de start van onze architectuurtour door Brussel beter inleiden dan hij. Spraakmakend is een project van hem Anderlecht, waar hij voor een onderwijsinstelling een in oplevering zijnde keukentoren realiseert.

Wim de Vos ontwierp het interieur van een woning in de rand gemeente Vorst. Deze architectenwoning uit de jaren '50 is op zeer ingetogen wijze verbouwd, waarbij de ingrepen een vanzelfsprekend onderdeel zijn geworden van het oorspronkelijke ontwerp.

Rond het middaguur maken we een in de bus dwarsdoorsnede door de stad, waarin de verschillen tussen de vele onderdelen die het gewest Brussel vormen, naar voren komen.

De Open Oproep is de Vlaamse variant van Europees aanbesteden. Tom Thys kan hierover van alles uit de doeken doen aan de hand van het ontwerp dat hij maakte voor basisschool Sint Ursula. Een school als een klein stad met veel verrassende ruimtes in en om het complex.

Een heel specifiek stukje stad is de wijk Molenbeek. Dit is niet het metropolitaanse Brussel dat wij kennen, maar de Brusselse variant van een Vogelaarwijk. B-architecten realiseert hier vele 'sociale' projecten en kan ons hier over de specifieke condities informeren. Het stoere buurthuis Libérateurs toont aan dat krappe budgetten en hufter-proof architectuur niet tot standaard oplossingen noopt.

Tour en Taxis is een oud industrieel gebied aan de rand van het centrum van Brussel, dat nu is opgewaardeerd tot een bijzonder goed functionerend winkel- en werkgebied. Hier gaan we op stap met professor aan de Hogeschool Sint Lucas in Brussel Jan Bruggemans, die zeer bekend is met de ontwikkeling van deze plek.

Midden in het historische centrum van Brussel bevindt zich het Bronks jeugdtheater van Martine de Maeseneer. Niet alleen het proces van de totstandkoming van dit theater is bijzonder, maar zeker ook de rol die dit theater speelt voor de buurt, de wijze waarop ze zich daartoe in de omgeving voegt en de hoeveelheid aan spannende ruimtes die het interieur bevat.

Renaat Braem was een van de meest productieve Vlaamse architecten van de tweede helft van de twintigste eeuw. In de jaren '50 creëerde hij een statement in de vorm van de sociale woningbouw aan 'Het Kiel' in Antwerpen en verwierf hiermee internationale bekendheid. Jo Braeken, architectuurhistoricus van het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed en Braem-kenner bij uitstek, weet hierover meer.

Vervolgens zal Meta-architecten ons welkom heten. Op zeer vakkundige en bijna onvlaams pragmatische wijze realiseren zij projecten volgend het Metamanifest. In het havengebied 't Eilandje is afgelopen jaren stevig geïnvesteerd in verbetering, ook Meta-architecten heeft hiertoe bijgedragen. Al wandelend worden we van de nieuwste ontwikkelingen op de hoogte gebracht. Ook het Vlaamse Huiswerk werkt en werkte aan vele projecten in 't Eilandje en omstreken. Deze overtuigen door contextualiteit in ruimtelijke en materiële zin. Ze brengen ons op de hoogte van onder andere de krotopruimactie in de gemeente Antwerpen.

Programma van dag tot dag, onder voorbehoud van kleine wijzigingen

Vrijdag 9 april: Gent, Menen en omstreken

9h00 Opstappen Station Breda 11h00-12h00 Bijlokesite te Gent met Jan Devylder Lunchen onderweg in de bus 13h15-14h15 Stadhuis te Menen met Noa-architecten 15h15-16h00 Bedevaartskapel te Oudenaarde van Juliaan Lampens

16h30-17h15 Eigen huis en ontmoeting Juliaan Lampens te Eke 17h30-18h00 Woning van Vanwassenhove van Juliaan Lampens / woning Arca van Van den Bogaerde te Sint-Martens-Latem (2 groepen)

18h00-18h30 Woning van Vanwassenhove van Juliaan Lampens / woning Arca van Van den Bogaerde te Sint-Martens-Latem (2 groepen) 19h30 Aankomst hotel Brussel, inchecken en aansluitend diner inclusief.

Zaterdag 10 april: Brussel

9h15 vertrek vanuit hotel

09h30-10h15 Introductie door Xaveer de Geyter 10h45-11h30 Keukentoren Coovi met Xaveer de Geyter

12h00-13h00 Woninginterieur van Wim de Vos/Lunch (2 groepen) 13h00-14h00 Woninginterieur van Wim de Vos/Lunch (2 groepen) Rondrit Brussel met toelichting Wim de Vos 15h00-16h00 Ursula College met Tom Thys 16h15-17h45 Wandeling door Molenbeek inclusief bezoek buurthuis met B-architecten. 18h00-19h00 Ontwikkelingsgebied Tour en Taxis met toelichting van professor Jan Bruggemans

Zondag 11 april: Brussel en Antwerpen

9h30 vertrek vanuit hotel

10h00-11h00 Bronks theater Brussel met Martine de Maeseneer

12h00-12h45 Woningbouw Kiel van Renaat Braem met architectuurhistoricus Jo Braeken

13h15-16h00 Lunch en ontmoeting met Meta-architecten, bezoek woningbouw Meta-Architecten en wandeling langs ontwikkelingsgebieden 't Eilandje.

16h00-17h15 Voortzetting wandeling 't Eilandje en Park Spoor Noord met Huiswerk architecten

18h30 Aankomst Station Breda

Vanwege redenen aangaande routing en planning, hebben we spijtig genoeg de eerder aangekondigde ontmoetingen met DMT, Philippe Samyn en Coussée Goris moeten laten vervallen.

De excursie is inclusief busvervoer vanaf Breda; 2 overnachtingen in het Grand Palace Hotel in Brussel; ontbijt op zaterdag en zondag; lunch op vrijdag, zaterdag en zondag; diner op vrijdag; incidenteel fris en/of koffie; excursiegids en excursieverslag in pdf-format.

De excursie is inmiddels volgeboekt.

Totaal aantal deelnemers: 41

Evy Augusteijn (1 deelnemer) Liesbeth Boeter (1 deelnemer) Otto van Dijk (1 deelnemer) Jan Willem de Kanter (1 deelnemer) Menno Ongering (1 deelnemer) Paulus van Vliet (2 deelnemers) Karel Vollers (1 deelnemer) Marian van der Waals (1 deelnemer) Ruud Wilmink (2 deelnemers) Hester Wolters (1 deelnemer) Joke Vos (1 deelnemer) Rens Schulze (1 deelnemer) Marcia Mulder (1 deelnemer) Minke Wagenaar (1 deelnemer) Wim de Vos (1 deelnemer) Paul de Vroom (1 deelnemer) Mieke Oostra (1 deelnemer) Fransje Killaars (1 deelnemer) Aryan Sikkema (1 deelnemer) Francisca Benthem (1 deelnemer) Edward Schuurmans (1 deelnemer) Martijn Blom (1 deelnemer) Virginia Doelwijt (1 deelnemer) Hugo Boogaard (1 deelnemer) Jan Klomp (1 deelnemer) Eugene Franken (1 deelnemer) Adriaan Mout (1 deelnemer) Jörn Schiemann (2 deelnemers) Vincent de Bruijn (1 deelnemer) Thijs de Haan (1 deelnemer) Aafke van Dijk (1 deelnemer) Janneke Snelder (1 deelnemer) Xander Arets (1 deelnemer) Sanne van den Breemer (1 deelnemer) Eric Thijssen (1 deelnemer) Janfrans van der Eerden (1 deelnemer) Victor van Velzen (1 deelnemer) Niels Woesthuis (1 deelnemer)