vr 14 mei 2010 - za 15 mei 2010
| Programma BCN 24horas

Start/aanvang:

00:00

Einde:

23:45

Maximaal aantal deelnemers

40

Het gaat er nu echt van komen. De laatste maanden/weken zijn wij druk in de weer om het programma sluitend te krijgen. Hieronder is de stand van zaken tot op vandaag 7-5-2010.

* Belangrijk: om aan het volledige programma mee te kunnen doen, willen we je vragen om nette kleding mee te nemen bij aanvang van de excursie, deze hoef je dan nog niet aan te hebben. Zie voor de dress-code verderop in het programma.

* Wij willen allereerst enkele adviezen geven:

a. In de eerste aankondigingen stond het al: in BCN 24horas draait het om de sociale cirkels in de Barcelonese samenleving. Daarom zullen we naast gebouwen en plekken, vooral ook mensen treffen op onze reis door de stad. Doe zoals de Spanjaarden en de Catalanen doen, grijp je kans om met iedere aanwezige Catalaan te praten, conversatie is de favoriete bezigheid in deze stad! Al spreken ze misschien een beetje steenkolen Engels, ze willen niets liever dan contact met het bij hun meest geliefde volk van Europa, je gelooft het of niet: De Nederlanders!

b. Ons programma is behoorlijk precies in elkaar gesleuteld. Dit houdt in dat we ons echt aan het tijdschema moeten houden, er zijn veel ontmoetingen die de dag extra speciaal maken. Wij willen jullie op het hart drukken, je aan het tijdschema te houden. Ik heb als R'dam en Berlijn-ganger Jet op het hart gedrukt dat wij 24-uurders dit heel goed kunnen, temeer omdat in het programma genoeg momenten voor hapjes en drankjes zijn ingebouwd.

c. Barcelona is een stad waar je het beste te voet van plek naar plek gaat. Wij vragen jullie dan ook goede wandelschoenen mee te nemen. Wij hebben een bus voor de verre projecten tot aan de lunch, daarna is het beste om je lopend of met O.V. te verplaatsen. Als het je echt te zwaar wordt, kan je tussendoor met de taxi gaan, die zijn in BCN namelijk spotgoedkoop en gedurende 24 uur overal aan te houden.

d. In onze vorige bijlage, Kleine Reisgids voor BCN, stond het al, Barcelona is een pick-pocket stad. Neem op onze 24 uur alleen het noodzakelijke mee en laat gewoon de rest in het hotel, als je geen hotel hebt is ons huis nog een optie, wij blijven de dag na de excursie gewoon thuis en dan kan je alles rustig ophalen. Verder de zaken die je meeneemt goed wegstoppen. Het is ons aan het hart gelegen dat jullie geen nare ervaringen hebben op BCN 24horas.

Vrijdag 14 mei 09.00 - zaterdag 15 mei 09.00

09.00 Ontbijt met verhalen op het dakterras, Travessera de Gracia 199-2 Ontvangst op dakterras Paul en Jet in Gracia. Ontbijt met korte inleiding over de stad Barcelona door Paul en over Catalanisme door Edwin Winkels (bekend journalist voor El Periodico en AD, woont en werkt al 20 jaar in Barcelona, zie publicatie Het Barcelona-gevoel). Naast de excursie deelnemers zullen verschillende Catalaanse collega's hun opwachting maken.

10.30 Baterias anti-aereas del Carmelo Bezoek aan de voormalig luchtafweergeschut installatie (uit de burgeroorlog, nu leeg) van de Carmel, een woonwijk waar slechts enkele jaren geleden de laatste 'barracas' werden gesloopt. Dit zijn sloppenwoningen waar de arme werkzoekenden uit o.a. Andalusië woonden. De plek biedt een uitzicht van 360 graden over de stad en de achterliggende bergketen. Twee stedenbouwkundigen, verantwoordelijk voor de rehabilitatie van El Carmel, zullen ons over de historie en toekomst vertellen.

Koffie in de legendarische Bar-Bodega Delicias die een belangrijke rol speelt in de sleutelroman 'Laatste middagen met Teresa' van Juan Marsé.

12.00 Sagrada Familia, maar dan voor architecten Een bezoek aan de wereldberoemde bouwplaats, een speciale tour in de nok, ver boven de gebaande paden voor de toeristen met uitleg van een van de projectarchitecten uit de studio van, de Gaudi van nu, de 85 jaar jonge Jordi Bonet,

13.15 Camp Nou, voetbaltempel van FC Barcelona en Catalunya Een bliksembezoek aan de ziel van het Catalanisme, met aandacht voor de verbouwingsplannen van Sir Foster en de unieke kans om eenmaal via de spelerstunnel de mooiste grasmat van Europa op te rennen. Juist dit weekend wordt de strijd om het kampioenschap beslecht. Barça heeft één punt meer, Indien onze Blaugranas het worden: allemaal zondag de 16e naar Rambla de Canaletes.

14.00 Keuze-moment in het Programma Omdat je alles niet altijd zo krijgt als je plant, vallen twee programma-onderdelen samen. Beide zijn zo interessant dat wij bij hoge uitzondering een keuze-moment hebben ingelast:

a. Las Arenas aan Plaza Espanya

Wederom een vermaarde bouwplaats, maar een die zeer omstreden is. Een voormalige stierenvechters arena is leeggehaald (in tegenstelling tot andere delen van Spanje is stierenvechten impopulair in Catalonië), de bestaande gevel is opgekrikt en Lord Rogers ontwierp hier een winkel-, congres- en amusementscentrum. Er is op z'n Spaans veel commotie tussen bouwers en architecten gaande.

b. Estudio Mariscal

Palo Alto is een van de oude textielfabriekscomplexen in Poble Nou, die allang geleden is omgetoverd tot een groene oase waar progressieve ateliers en studio's voor architectuur en design zijn gevestigd. Deze broedplaats had een pioneersfunctie voor de transformatie van de wijk en daarom gaan wij er allemaal naartoe. Alleen, de studio van Javier Mariscal, wereldberoemd door zijn vele stripfiguren (Cobi, Julian, Petra, El Doctor Normal....), zijn design en, binnenkort, zijn films kan ons niet later dan 14.00 uur ontvangen. Daarom stellen wij voor met max. 8 mensen vooruit te gaan en daarna de groep weer te sluiten.

14.45 Lunch in La Cantina van Palo Alto Dit restaurant met muurschilderingen van Mariscal is opgezet door het coöperatief en gaat voor ons een extra lekkere lunch preparen. Er worden weer een aantal leuke Catalaanse collega's uitgenodigd om met ons te lunchen en vooral te converseren.

15.30 - 19.30 Grand Tour 22@, voorheen Poble Nou, en het Forum gebied

22@ is een grootschalig project om de fabriekswijk Poble Nou en omgeving om te toveren in een IT, AV en kennis-centrum. Oude textiel- en andere fabrieken worden verbouwd en in gebruik genomen door bedrijven en ateliers op het gebied van design, IT, AV. Ook wordt er op grote schaal spectaculaire nieuwbouw gepleegd, waarvan we een aantal spraakmakende voorbeelden gaan bezoeken.

15.30 Bezoek ateliers Palo Alto Om de sfeer van deze kraamkamer voor 22@ te proeven, eten wij er niet alleen, maar gaan we een tweetal progressieve architectenbureau's, waaronder Estudio ADD+ Bailó+ Rull.

16.00 ZeroZero office building Architectenbureau EMBA (Estudio Massip Bosch Arquitectes) ontwierp bij het Forumgebied de prijswinnende kantoortoren ZeroZero, waar Telefonica is gehuisvest (Quatrium-prijs mooiste gebouw 2010). Architect Enric Massip neemt ons mee naar de top van de toren met spectaculair uitzicht over 22@ en het Forum gebied.

17.00 Waterzuiveringsinstallatie Forum Barcelona heeft een enorm probleem met drinkwater, daarom zijn er middenin de stad ondergronds allerlei regenwateropslag-basins. Onder de controversiële, door Torres & Lapeña ontworpen Forumesplanade, bevinden zich een hypermoderne waterzuiveringsinstallatie waaraan wij een bezoek proberen af te dwingen. De watersituatie ligt zo gevoelig dat dit niet eenvoudig te regelen is.

18.00 MediaPro gebouw Producent MediaPro (die onder andere de Spaanse productie van Vicky Cristina Barcelona van Woody Allen op zich nam) zetelt, naast de Torre Acbar van Jean Nouvel, in een gebouw van Carles Ferrater die Bigmat architectuurprijs verdiende. Vanaf het terras boven op het gebouw overzie je de combinatie van verbouwde fabrieken en eigenzinnige nieuwbouw. Rosina Vinyes y Ballbé, stedenbouwkundige van 22@, zal een toelichting op het gebied geven.

18.30 MediaTIC gebouw "Coming superstar" Enric Ruiz-Geli leidt ons rond in zijn MediaTIC gebouw, een avanguardistisch gebouw dat zeer speciale oplossingen voor flexibiliteit, energiebesparing in zich bergt.

19.00 Pompeu Fabra en Casa-Vilas Midden tussen de moderne gebouwen liggen twee voormalige fabrieken die elk op hun eigen manier zijn afgestemd op hun nieuwe functie. Pompeu Fabra is een van de belangrijkste universiteiten van Barcelona die in 22@ oude fabriekcomplexen in gebruik namen en Casa-Vilas huisvest nu het nieuwe museum voor moderne Catalaanse kunst.

20.00 Kerkhof op de Montjuïc Dit legendarische kerkhof van Barcelona is eigenlijk een mini-stad voor de overledenen met een bijzondere stratenstructuur, er liggen vele beroemdheden waaronder Ildefonso Cerdá, de stedenbouwkundige van de beroemde gridstructuur van Barcelona (en dat zeer zichtbaar op zijn grafzerk). Ook zijn in deze "cementerio" diverse geloofs- en levensovertuigingen samengebracht zij het in aparte delen districten. Het kerkhof ligt op de flanken van de groene berg Montjuïc, met uitzicht over de zee en de nieuwe haven. Het tijdstip is gekozen omdat vanaf de Montjuïc de zonsondergang heel bijzonder is. Toni Casamor, de zo pas gekozen nieuwe president van de COAC (de Catalaanse BNA), zal ons vergezellen deze bij hem favoriete plek in BCN.

22.00 Diner in Circulo Equestre Deze club is gevestigd in een van de fraaie Modernista gebouwen aan de Diagonal. Hier zet je voet in een tijdmachine en herleven de tijden van de Barcelonese haute-bourgeoisie die zo lang de dienst uitmaakt in de stad. We hebben voor het zeer smaakvolle diner een aantal illustere Catalaanse architecten uitgenodigd. In de Circulo Equestre houdt men vast aan de tradities, jasje en das zijn verplicht, jeans, gymschoenen en sandalen verboden (en dan kom je er dus echt niet in). Dames mogen een broek aan, maar ook hier zijn jeans taboe. In het programma is gepland dat jullie tijdig van kleding kunnen wisselen en daarna weer terug kunnen naar casual, zodat je niet de hele nacht in je nette pak rond door de stad hoeft.

00.00 Biblioteca de Vila de Gracia Josep Llinas, de bekende architect van deze bibliotheek aan de Travessera de Gracia, zal ons vergezellen naar zijn gebouw. Deze wijkbibliotheek is door de week tot 01.00 uur open en daar wordt grif gebruik van gemaakt. Er zal daar een bijzonder moment plaatsvinden voor de Jujolianen, fans van de architect Jujol.

01.00 Refugi del Plaza del Diamant We dalen af in een van de schuilkelders van de burgeroorlog van 1936-1939 waar de bevolking toevlucht zocht voor de frequente bombardementen van Franco's Nationalistische troepen. Er is een aantal schuilkelders gerestaureerd, maar die van Plaza del Diamant is normaal niet open voor publiek.

02.00 Plaza del Sol Plaza del Sol is een van de 'huiskamers' van de wijk Gracia, de 'Jordaan' van Barcelona. Hier verzamelen zich de jonge mensen nadat de kroegen zijn gesloten om een 'botellon' te houden, waarbij gezeten op de vloer zelf meegebrachte literflessen bier worden genuttigd. Voor ons iets oudere jongeren zijn er op het plein enkele cafe's, zoals Café del Sol en Joalí, open.

03.00 Bar Marx Barcelona heeft een keur aan illegale cafe's en restaurants die je moet weten te vinden. Bar Marx in de binnenstad is er een van. De reguliere bezoekers hebben een sleutel, de rest moet de bel zien te vinden, die goed verstopt zit in het portiek van de buren. We zullen nog even moeten controleren of Marx nog in bedrijf is, dit soort illegale cafe's komt en gaat...

04.00 Wandeling oude stad en Clubbing Barcelona kent van oudsher clubs die vermaard zijn door hun bijzondere vormgeving. We zullen een kleine selectie maken en te voet het nachtleven in de oude stad verkennen waarbij we aankomen het uitgaansgebied rondom de Paralel met legendarische clubs als Apolo en Les Enfants.

06.00 Boqueria De beroemde Boqueria markt in het centrum begint om 06.00 uur weer te leven. Dan gaat bar Pinotxo, een van de oudste en beroemdste cafe's op de markt, al open voor de ochtend-koffie.

06.30 Wandeling naar Barceloneta Als het goed is heeft de koffie ons weer een beetje op de been gebracht. We slenteren via de Ramblas richting Barceloneta, passeren onderweg La Lonja (de visafslag met klokkentoren), La Vela (Bofills nieuwste: een 5 sterren hotel op het puntje van Barceloneta in de vorm van een scheepszeil, bekend??), de markt van Barceloneta, gerehabiliteerd in de Miralles-stijl en leggen nog aan in een van de authentieke visserscafe's voor een eenvoudig ontbijt.

08.00 Strand We eindigen op het strand van Barceloneta, waar naar believen kan worden gezwommen of in slaap gevallen in (hopelijk) de opgaande morgenzon.

Bon viatge y benvinguts a BARCELONA en el día 14 de Mayo 2010

Jet en Paul, d.d. 7 mei Gracia

Organisatie: - Jet Christiaanse - Cristina Jaso - Maria Mir - Paul de Vroom

Deelnemers: - Martin Aarts - Martijn Blom - Cees Brandjes - Baptist Brayé - Friso Broeksma - Gerard Comello - Natascha Drabbe - Eugene Franken - Simone Gerards - Anne-Lot Haag - Joost de Haan - Arjan Hebly - Hans van Heeswijk - Jenneke ter Horst - Thomas Kemme - Hans Ophuis - Johan Schepers - Edward Schuurmans - Niek van Vugt - Minke Wagenaar - Dirk van der Wilk - Rein van Wylick