Verslag Prototypes: Wonen in eigen werk

Op zaterdag 22 november was de exursie Prototypes: Wonen in eigen werk. Katrijn van der Vrande schreef het verslag en Ossip van Duivenbode maakte de foto's.

 

Met flinke vaart fietsen we door Amsterdam. In groepjes verdeeld, kwamen we op de meest mooie plekken in de stad, van west naar oost en weer terug. Hoe grijp je architectonisch in of haak je aan op bestaande bouw of zet je ruimtes naar je eigen hand? Een scala aan mogelijkheden kwam voorbij, maar typerend was dat er eigenlijk twee hoofdgroepen opvielen: of we ontwerpen een interessante verticale ruimte rondom de trap/vide/overloop, of als de woning op 1 laag gesitueerd was, houden we de ruimte groot, overzichtelijk en maken we lange zichtlijnen tussen losse blokjes…. (nou ja, er waren daar natuurlijk ook weer varianten op…)

We begonnen de dag met een woning midden in de stad:

\"\"

Huis van Sjoerd Soeters, op de Bloemgracht in nieuwbouw-grachtenpand met traditionele bouwstijl en met vrolijke vissen op het dak. Met een lift tot in de eigen woning, was het een kleurrijk sfeervol begin van de dag. Lezen op een eigen ‘strandplekje met uitzicht op de stad’ in volle licht en lucht. Luxe!

Huis van Ria Smit, in heel smal steegje op de Wallen. Van top tot teen zelf verbouwd en naar haar (en haar mans) hand gezet. Van kastje tot eigen verwarming gesmeed, getimmerd en gebouw, alles rondom de (spil)trappen van het huis. Ook in topje van het huis weer zo’n prachtig uitzicht over de stad onder het glazen punt dak (originele dakpannen verwijderd en glas erop gelegd).

\"\" \"\"

Huis van Heike Loehmann was ‘breed’ wonen zonder kamertjes maar met blokjes en schuifwanden. De lange zichtlijnen en het enorme licht dat binnenviel, zorgde voor een oase van simpelheid tot in de perfectie.

 

\"\"

Huis van Pieter Weijnen was een huis met een bevlogen verhaal over CO2 neutraal bouwen maar ook over veerkracht in het leven. Na tegenslagen een eigen weg opnieuw (moeten) kiezen, dicht tegen het architectuur vak aan, was bijzonder om te horen. Er heerste een letterlijk en figuurlijk warme klank in het huis.

 

\"\"

Huis van Ana Architecten, aan de mooie plas van Ijburg, waar het licht binnenstroomde. Een verticale lucht en lichthapper rondom de trappen zorgde voor licht in de badkamer en speelse op en afstapjes. Met simpele materialen en klein budget een sterk huis.

\"\"

Villa Vlier, was weer een huis waar je de lengte van overdwars wonen ervoer. Het zicht en de looplijnen weer langs de gevel, maar ditmaal met drie bedstedes die tot kamertjes gemaakt konden worden in de blokjes. En dat met uitzicht!

 

\"\"

Huis van Herman Prast: dubbele woning tot 1 grote woning gemaakt. Woning georganiseerd rondom centraal blok. Verschillende schuifdeuren maakten deze grote ruimte weer indeelbaar en meer open of gesloten. Een lange kasten wand verborg alle geheimen….

 

 

Niet onvermeld mag blijven dat deze excursie voor de tweede keer tot stand is gekomen in samenwerking met de Academie van Bouwkunst Amsterdam. Naast de 22 AetA leden fietsten (bijna) alle tweedejaars architectuur studenten mee. Het was een excursie waarbij een Meester-Gezel gesprek op gang zou kunnen komen.
De excursie werd georganiseerd door Edward Schuurmans(KCAP) en Paul Vlok(docent AvB/architour) met gouden tips van Madeleine Steigenga. Dank aan de Academie voor gebruik van de kantine voor de borrel. En de architecten en families die hun huis op zaterdag open stelden.

Publicatiecategorie

Laatste publicaties