za 19 februari 2011 - za 19 maart 2011
| VillAetA Adriaan Mout: Haarlem

Start/aanvang:

00:00

Einde:

23:45

Maximaal aantal deelnemers

38

Inschrijven voor de villa is niet meer mogelijk hij is ( over) vol

Thema: Het Spaarne: ontwikkelingen, herstructurering en hergebruik

Noot vooraf: De door Jan Bakers verbouwde rechtbank, die eerst stond aangekondigd kunnen we op deze dag helaas niet bezoeken. Die plannen we in een andere VillAetA. Maar er blijft voldoende over.

We gaan Haarlem, stad aan het Spaarne bezoeken. Dit water vormt de ruggengraat van de projecten die we gaan bezoeken. Per fiets zullen we het Spaarne gaan volgen en plannen bekijken die vaak op een bepaalde manier te maken hebben met ontwikkelingen, hergebruik en herstructurering van gebieden aan het Spaarne.

We verzamelen bij het station Haarlem waar de fietsen klaarstaan. Via de Schotersingel komen we bij de bolwerken waar Abbinck de Haas het woningbouwproject De Korrels pal naast het Oude Pest- en Dolhuis heeft gebouwd helemaal in cortenstaal.

We kruisen het Spaarne en op weg naar het Drosteterrein. Aan de Noordoostrand van Haarlem ligt langs 1 van de 2 belangrijkste toegangsroutes tot de binnenstad de voormalige Droste Cacao locatie. Na de verhuizing van Droste's Cacao en Chocoladefabriek heeft het terrein de bestemming van woonlokatie gekregen, waarin de twee meest kenmerkende industriegebouwen behouden moeten blijven. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om het Droste-terrein onderdeel te laten worden van de stad en om er een woonmilieu te creëren, waar het specifieke industriële karakter van de locatie voelbaar blijft. De herontwikkeling tot 229 woningen, horeca, kantoor en ondergronds parkeren wordt gerealiseerd in 2007 en opgeleverd eind 2008. Het stedenbouwkundig plan is van DKV architecten uit Rotterdam, supervisor is Max van Aerschot. De fabriek / silo uit 1956 aan de kade langs het Spaarne kan gezien worden als het industrieel icoon van de locatie. Het gesloten fabrieksgebouw wordt getransformeerd tot woontoren. Op het bestaande volume wordt een identiek volume gerealiseerd. Max van Aerschot zal ter plaatse een toelichting geven.

De impact van de herontwikkeling van het Drosteterrein is groot. Ook de oude industriële complexen ten noorden van de locatie worden aangepakt. Het immense Figee gebouw is daarvan een voorbeeld. Zo ook de Lichtfabriek. Dit voormalige energiegebouw is op een simpele maar zeer doordachte manier getransformeerd tot een evenementen en concertgebouw. Ter plekke krijgen we een rondleiding.

We fietsen terug naar de stad langs het Spaarne en passeren daarbij de oude koepelgevangenis. Fietsend door de stad komen we langs het oudste hofje van Nederland, het Haarlemse Hofje De Bakenesserkamer uit 1395, waar het modernste hofje van Nederland naast is gebouwd, het Johannes Enschedé Hof. Uitgaande van het oeroude woonconcept is een nieuw ontwerp geïntroduceerd waarmee een 21e eeuws hofje ontstaat. Henk Döll ontwierp het hofje in samenwerking met de Haarlemse ontwerper Joost Swarte. Tijdens een korte stop zal Henk Döll (ov) het plan tonen.

Vanaf het Enschedehof volgen we het Spaarne weer in zuidelijke richting dwars door het centrum van Haarlem heen, oa langs het Teylersmuseum. We kruisen het Spaarne weer en fietsen aan de oostkant verder langs het Spaarne. In de groene gordel tussen Schalkwijk en het Spaarne ligt het woningbouwplan Paswerk van Herman Hertzberger, 119 woningen in een bijzondere landschappelijke setting van Quadrat. Het plan kenmerkt zich onder meer door geavanceerde duurzaamheidsvoorzieningen en golvende groen grasdaken.

We kruisen het Spaarne weer en fietsen langs de westkant weer terug naar het Noorden. Door oud Heemstede en langs een aantal bijzondere villa's komen we vervolgens aan bij Tuinwijk Zuid.

Het Tuinwijk-Zuid-complex ligt tussen de Haarlemmerhout en het Spaarne aan de zuidzijde van Haarlem. Landschapsarchitect L.A. Springer (1855-1940) kreeg in 1900 de opdracht tot opstellen van verkavelingsplan van het buiten Oosterhout en Zuiderpark waarin Tuinwijk-Zuid werd opgenomen.

Het complex is ontworpen door de architect J.B. van Loghem (1881-1940) in opdracht van Woningbouwvereniging Tuinwijk-Zuid. Het complex is in 1920-1922 gebouwd als huurcomplex met woningen van twee en drie woonlagen. Het werd gebouwd voor de middenstand als afgeleide van het tuinstadmodel van de Britse stedenbouwkundige Ebenezer Howard. Het bestaat uit 86 aaneengeschakelde eengezinswoningen verdeeld over twee woonblokken die gesitueerd zijn rond twee semi-openbare binnentuinen bedoeld om de gemeenschapszin te bevorderen en versnippering van het groen te vermijden. Die tuinen zijn bereikbaar zijn via drie grote overbouwde poorten. In 1978 wordt Tuinwijk-Zuid een Rijksmonument.

Vanaf Tuinwijk fietsen we langs de Haarlemmer Hout weer terug richting stad. Naast de Mariastichting ligt het monumentale zorgcomplex Spaar + Hout. Klous en Brandjes maakte hier een uitbreiding met intramurale zorg en 2 urban villa's met appartementen.

Aan de rand van het centrum komen we aan bij de Mariastichting.

Het stedenbouwkundig plan voor de herinrichting van een oud ziekenhuisterrein in Haarlem combineert wonen en werken in hoge dichtheid, op een bijzondere locatie tussen Spaarne en Haarlemmerhout.

De Mariastichting was een bekend negentiende-eeuws ziekenhuis in Haarlem-Zuid. In 2004 verliet zij haar locatie. De Mariastichting trad op als opdrachtgever en formuleerde een opgave voor 385 woningen, 8.000 tot 10.000 vierkante meter kantoorruimte en een ondergrondse parkeergarage van 600 plaatsen. Daarbij diende in elk geval het monumentale negentiende-eeuwse hoofdgebouw aan de Kamperlaan behouden te blijven Uitgangspunt voor het ontwerp is de unieke locatie met een ligging aan het water en in de nabijheid van de groene Haarlemmerhout en de historische stad. Het plan benut deze kwaliteiten en verankert de nieuwe wijk stevig in zijn omgeving. Om het gevraagde programma te kunnen realiseren is een hoge dichtheid van 150 woningen per hectare noodzakelijk. De realisatie van een ondergrondse parkeergarage maakt een parkachtige setting echter toch mogelijk. Thijs Asselbergs zal een toelichting geven en ons rondleiden door dit plan.

Vanaf de Mariastichting fietsen we weer terug richting binnenstad. Naar het ABC, het locale architectuurcentrum. Daar wacht een borrel en zal Max van Aerschot, de stadsarchitect van Haarlem, een toelichting geven op de ontwikkelingen in Haarlem van de komende decennia. Na afloop van de borrel is het 5 minuten fietsen naar het station waar we de fietsen inleveren en de dag afsluiten.

Programma

  • 12.30 verzamelen station Haarlem bij de fietsenstalling, huurfietsen ophalen. Via Schotersingel, Abbinck/de Haas naar
  • 13.00 Drosteterrein, toelichting door Max van Aerschot
  • 13.45 De Lichtfabriek, toelichting en rondleiding
  • 14.30 Enschede Hof toelichting Henk Döll (ov)
  • 15.00 Paswerk, Woningbouw Herman Hertzberger
  • 15.30 Tuinwijk Zuid, toelichting door Adriaan Mout Via Spaar + Hout, Klous en Brandjes naar
  • 16.15 Mariastichting, toelichting door Thijs Asselbergs
  • 17.00 ABC, ontwikkelingen in Haarlem door Max van Aerschot ABC Borrel
  • 19.00 Einde, fietsen inleveren bij station

Maximum aantal deelnemers 30

inschrijven voor de villa is niet meer mogelijk hij is ( over) vol

Totaal aantal deelnemers: 38

Jurriaan van Stigt (1 deelnemer) Fridjof van den Berg (4 deelnemers) Reynoud Groeneveld (1 deelnemer) Jan Willem de Kanter (1 deelnemer) Gerard van der Pol (2 deelnemers) Marina Roosebeek (1 deelnemer) Peter Sas (1 deelnemer) Ben Schildwacht (1 deelnemer) Madeleine Steigenga (1 deelnemer) Stefan Gall (1 deelnemer) Paulus van Vliet (2 deelnemers) Joke Vos (1 deelnemer) Agnes Evers (1 deelnemer) Rens Schulze (1 deelnemer) Mechtild Linssen (1 deelnemer) Marijke Beek (1 deelnemer) Marcia Mulder (1 deelnemer) Minke Wagenaar (1 deelnemer) Peter van Oppen (2 deelnemers) Thomas Kemme (1 deelnemer) Aryan Sikkema (1 deelnemer) Edward Schuurmans (1 deelnemer) Martijn Blom (1 deelnemer) Virginia Doelwijt (1 deelnemer) Hugo Boogaard (1 deelnemer) Jan Klomp (3 deelnemers) miel wijnen (1 deelnemer) Paola Huijding (1 deelnemer) Janfrans van der Eerden (1 deelnemer) Lucien Lafour (1 deelnemer)

Parkeren is mogelijk in de parkeergarage op het stationsplein aan de voorkant van het station.

Als je zelf een fiets meeneemt graag dan doorgeven op mail@aeta.nl