door:
AetA “Lelimangesprekken” - architecten over hun motivatie en inspiratie.
Voor deze serie gesprekken heeft Fridjof van den Berg zijn oud-studenten uitgenodigd.
Nieuwe wegen worden ingeslagen nadat in 2008 alles veranderde in het beroepsveld van architecten. De “Lelimangesprekken” gaan over de zoektocht van “jonge” architecten naar antwoorden op deze uitdagingen zoals het ontwikkelen van nieuwe materialen en het ontwerp van een circulaire stad, de terugtredende overheid en de toenemende complexiteit van de opgave.
Maar ook de vraag “hoe werk je” nu de rollen van de architect en de opdrachtgever zijn gewijzigd. Hoe initieer je werk en wat is daarbij je strategie. Vragen en overwegingen die gedeeld zullen worden in de presentaties, de dialoog en de openbare discussie.
In een serie van vier avonden komen vanuit verschillende invalshoeken de keuzes en de noodzaak van innovatie aan bod. De sprekers presenteren hun fascinatie voor het werken met een bepaald materiaal, de nadruk op het proces met de opdrachtgever of de stad, stellen innovatie als voorwaarde om te komen tot een ontwerp of zijn geheel gericht op het laten plaatsvinden van ontdekkingen. Steeds opnieuw werken ze vanuit een situatie met vele onbekenden naar een resultaat met concrete toepassingsmogelijkheden om een antwoord te formuleren op de hedendaagse vraag.
De avonden zijn openbaar voor vakgenoten en studenten en worden gemodereerd door Fridjof van de Berg en Paul Vlok.
Woensdag 30 november: De Ontdekking
Menno Rubbens van cepezed
Menno Rubbens zal een betoog houden over het streven naar gebouwen met een hoog IQ/kg. Deze grondhouding van het architectenbureau cepezed is voor cepezedprojects essentieel in het ontwikkelen van circulaire gebouwproducten die, los van locatie en gebruiker, een extreem hoge en bruikbare intrinsieke waarde hebben. De intrinsieke waarde maakt het mogelijk om een “Building as a Product” te ontwikkelen (BaaP). De onlangs opgeleverde en door cepezedprojects ontwikkelde Tijdelijke Rechtbank Amsterdam is daar een goed voorbeeld van.
Mijn expertise komt voort uit de combinatie van de studies Economie (EUR) en Bouwkunde (TUDelft). Mijn loopbaan kenmerkt zich door het streven naar efficiënte bouw- en ontwikkelprocessen waarbij ruimtelijke, maatschappelijke, technische en financiële ambities elkaar niet tegenwerken maar juist aanvullen en versterken.
Innovatie op het gebied van informatie technologie (CAD/CAM, BIM), financial engineering en bouwtechnologie vormen een rode draad in mijn carrière. Nadat ik eerst ruim 10 jaar als architect ervaring heb opgedaan met het realiseren van tientallen gebouwen ben ik nu al ruim 10 jaar actief op het gebied van design&build en projectontwikkeling.
Als directeur/eigenaar van cepezed projects b.v. heb ik in de laatste jaren verschillende projecten gerealiseerd. Inmiddels zijn wij uitgegroeid tot één van de weinige ontwikkelaars die in deze turbulente tijden projecten blijft realiseren en blijft groeien. Ons succes komt voort uit een combinatie van een no-nonsense aanpak en architectonisch hoogwaardige projecten. Dit wordt mogelijk gemaakt door de kennis en ervaring die we hebben opgedaan met een indrukwekkende serie projecten en een vanzelfsprekende on-time en on-budget project delivery.
Haiko Meijer van ONIX NL
Over innovatieve constructies en experimentele structuren en een uitzonderlijke sensitiviteit voor de praktische dimensie.
Onix is opgericht in 1994 door Haiko Meijer en Alex van de Beld en heeft meer dan 100 projecten gerealiseerd. Na twintig jaar samenwerking gaat Haiko Meijer zelfstandig verder onder de naam Onix NL. De projecten variëren van stedelijke projecten voor multifunctioneel gebruik tot eengezinshuizen in het landschap. Zo hebben we onder andere particuliere woningen, projectmatige woningbouw, scholen, kantoren, openbare gebouwen, zorgfaciliteiten, interieurs en bruggen gerealiseerd. Onze projecten kenmerken zich door innovatieve constructies en experimentele structuren en een uitzonderlijke sensitiviteit voor de praktische dimensie.
We hebben een eigen manier van werken ontwikkeld. Voor opdrachtgevers betekent dit dat ze altijd contact hebben met iemand die betrokken is bij alle aspecten van het ontwerpproces. Daarnaast zijn we gewend om samen te werken met andere disciplines zoals landschapsarchitectuur, stedenbouw en beeldende kunst. Het resultaat hiervan is dat de wensen van de opdrachtgever en de gebruikers vertaalt worden naar architectuur waarin constructie, klimaat, installatie en technologie samen tot een geïntegreerde omgeving leiden.
Onze projecten geven blijk van een scherp gevoel voor de verhouding en harmonie tussen het gebouw en haar omgeving, in zowel stedelijke als natuurlijke omgevingen. Onix realiseert duurzaamheid in architectuur als het resultaat van het integratieproces en ziet het als haar essentiële verantwoordelijkheid om architectuur te produceren die open en gastvrij is.
Locatie: Studio Jan en Francisca Benthem, Generaal Vetterstraat 57, 1059 BT Amsterdam
Tijd: 20:00 – 22:30 (zaal open: 19:30)
Aanmelden: Er is plaats voor maximaal 30 personen, MELD JE NU AAN
Entree: Gratis voor leden en studenten
Opzet van de avond:
19:30 | Zaal open: koffie, thee, water |
20:00 | Welkom, Paul Vlok |
Introductie Het Gesprek, Fridjof van den Berg | |
20:20 | Presentatie 1ste spreker, 20 min |
Presentatie 2de spreker, 20 min | |
21:00 | Gesprek olv moderatoren, Fridjof en Paul |
21:20 | Discussie met het publiek |
22:00 | Borrel |
22:30 | Einde programma |
23:00 | Sluiting zaal |