vr 25 april 2025 - za 26 april 2025
Excursie | Excursie Belgische kust

  • Museum De Grote Post Oostende

  • villa van wassenhove

  • museum de 11 lijnen Alvaro Siza

Start/aanvang:

06:00

Einde:

17:00

Organisator

Maximaal aantal deelnemers

24

 Belgische kust, donderdag 24 – zaterdag 26 april 2025 (max. ca. 25 deelnemers)

We hebben een meer uitgewerkt programma voor deze excursie; met op dit moment al 15 geïnteresseerden hebben we er in ieder geval genoeg om de excursie door te laten gaan! Uiteraard zijn meer aanmeldingen welkom! De excursie zal drie dagen duren met twee overnachtingen in Oostende. We reizen per bus; starten in Amsterdam met als tweede opstapplaats Rotterdam. Dit is een voordeliger dan per trein, waarbij je ook twee keer moet overstappen. De Vlaamse kust staat al jaren onder veel druk. Inmiddels is het grootste deel al volgebouwd en is een kilometerslange muur van 30 m. hoogte ontstaan. Interessant fenomeen, dat de moeite van het bestuderen waard is! Daarbij zijn ook de ontwikkelingen rond de havens van Oostende en Zeebrugge interessant.

Vanaf het begin van de 20e eeuw zoekt men daar de zee op, wat aanleiding heeft gegeven tot fraaie badplaats architectuur in plaatsen als De Panne en Knokke Heist. Dat gold ook voor kunstenaars die daar inspiratie zochten, waaraan in verschillende musea aandacht wordt gegeven. Een paar voorbeelden: De Grote Post (Eysselink1953/B-architecten 2012) en James Ensor Museum in Oostende; Museum De 11 Lijnen, Oudenburg (Alvaro Siza). Interessante ontwikkelingen, ook in het meer exclusieve deel van de markt. De projecten van Rietveld Projects in onder andere Koksijde en Oostduinkerke, waarvan de woningen terecht of niet, de naam van een beroemde 20e -eeuwse architect hebben gekregen. We zoeken contact met deze ontwikkelaar.

We nemen Oostende als basis en verkennen van daaruit de omgeving. Op de heen- of terugreis gaan we langs bij de woning van Wassenhove, van de architect Juliaan Lampens uit 1972. Omdat we daar maar met 10 personen tegelijk in kunnen, splitsen we de groep en gaan we ook langs bij de vlakbij gelegen “Wunderkamer Residence” ontworpen door de kunstenaar Hans Op de Beeck, samen met studio MOTO (2018). Dit bevat onder meer de bibliotheek van de curator Jan Hoet (1936-2014).

In januari gaan we op een voorbereidingsreis; hier kunnen nog aanpassingen uit voortkomen. Daarna maken we een meer uitgebreide reisgids met meer projectinformatie en kan de definitieve inschrijving plaatsvinden. De begrote reissom bedraagt, op basis van overnachting in een 2-persoonskamer, ca. € 650 per persoon incl. het AetA-diner. 

Organisatie: Roeland Dreissen, Klaas Kingma, Ton van Namen, Jacques Prins.