door: Janfrans van der Eerden
De Reis
Een compacte reis naar Nairobi, een stad die wij van vele kanten gaan bekijken. We hebben een programma van één week opgesteld dat naast bezoeken aan interessante gebouwen ons de stad als geheel leert kennen.
Sfeertekening
Een Afrikaanse miljoenenstad, bruisend en jong, een magneet voor heel Oost-Afrika, die kansen biedt aan opgeleiden van Malawi tot Zuid-Soedan. Het zakenleven bloeit, de restaurants en danstenten zitten vol, er klinkt muziek. Dit alles dankzij gulle leningen van China.
De bouwindustrie kan het werk nauwelijks bijbenen. Zwart geld wordt witgewassen. Het aanzien van de stad verandert per maand; je herkent kruispunten niet meer. Het bouwverkeer ruïneert de wegen….
Glimmende kantoortorens huisvesten duizenden jonge Keniaanse mannen in smetteloze overhemden, stropdas, grote horloges en gepoetste schoenen, en vrouwen in modieuze japonnen, elegante sieraden op adembenemende naaldhakken. Iedereen gaat naar zijn werk als naar een bruiloft. Zij wonen in appartementenblokjes, eindeloze betonzeeën buiten de rand van de stad waar geen boom meer groeit. De rijken schuiven in hun grote geblindeerde auto’s langs de luxe winkelcentra alsof we in Parijs zijn.
Nairobi is ook een stad van armoede, gebrek aan kansen, met een trage maar gestage toestroom van arme sloebers van het platteland die in golfplaten rijtjeshuisjes een kamertje huren tegen een te hoge huur die geïnd wordt door hen die net iets hoger op de ladder zitten. Een miljoen forenzen stroomt elke ochtend de stad in voor slecht betaald werk.
Iedereen tracht overal iets aan over te houden; de strijd om elke knikker wordt keihard gespeeld. Ernstige corruptie kenmerkt elk publiekrechtelijk orgaan en bederft het vertrouwen. Een land waar iedereen liegt.
De excursie
De studiereis was opgezet door AetA-lid Janfrans van der Eerden, die woonde en werkte in Nairobi en een flink netwerk heeft opgebouwd.
Een held van het modernisme, Ernst May uit Frankfurt, heeft jarenlang in Kenia gepraktiseerd. Anderen ontwierpen een enkel gebouw, zoals Henning Larsen (Kopenhagen), TAC (Cambridge, Massachusetts), John McAslan (Londen), Karl Nøstvik (Noorwegen). En we maken kennis met ontwerpen van Richard Hughes, George Vamos, en Amyas Connell e.a., onbekende namen van architecten die jaren in Kenia werkten. Daarnaast schetsen we een beeld van de metropool in de facetten buiten de geprivilegieerde gebieden: hoewel een uitdaging bezoeken we de wijken van (bijna) alle economische klassen. We laten een aantal deskundigen zijn blik schijnen op de stedenbouw, stadsgroei, (het gebrek aan) planning en infrastructuur. Ook ontmoeten we studenten architectuur en onze zustervereniging de AAK (Architectural Association of Kenya). De laatste twee dagen maken we een uitstapje naar de Grote Riftvallei en de theestad Kericho en bezoeken onderweg een aantal objecten. Een intensieve reis, kort maar krachtig, met een mooi vol programma!
Klik hier voor het filmverslag