door:
Auke Mulder, oud voorzitter van AetA, is onlangs overleden en Gerard Comello heeft een In Memoriam geschreven.
In memoriam Auke Mulder (1944 – 2013)
Op 1 december jl. is Auke Mulder overleden. Auke was voorzitter van Architectura et Amicitia van 1992 tot 1995. Hij is om het leven gekomen door een val uit een boom in de tuin van zijn huis in Friesland, de provincie waar hij geboren is en waar hij de laatste jaren woonde.
Wij kennen Auke als Amsterdammer, als stadsmens, volkshuisvester, projectontwikkelaar, adviseur, maar vooral als een geïnteresseerd persoon en vakkundig bestuurder. Na zijn opleiding tot architect kwam hij te werken bij de dienst Volkshuisvesting, waar destijds vrijwel alle woningbouwontwikkelingen in Amsterdam werden aangestuurd. Auke was daar ‘coördinator van de projectleiders’ en met die club werd - met name in de periode dat Jan Schaefer als wethouder de scepter zwaaide - onder zijn aansturing een enorme hoeveelheid woningen uit de grond getrokken.
In 1993 trad Auke als voorzitter toe tot het AetA-bestuur. Zelf was hij een regelmatig deelnemer aan AetA-excursies, waarin hij met grote passen vaak een straatlengte vooruit liep op de rest van het deelnemersveld. Toen hij tijdens zijn voorzitterschap zelf niet mee ging met de AetA-reis naar India, toonde hij zijn betrokkenheid door de reizigers bij het vertrek op Schiphol te komen uitzwaaien. Een sjiek gebaar, vond Friso Broeksma, die zich dat moment nog goed kon herinneren. In zijn eerste jaarvergadering als voorzitter wierp Auke de vraag op wat het Genootschap eigenlijk zou moeten zijn. Moest de vereniging worden gezien als reisbureau, als uitgever, of als het geweten van de architectuur? Het bestuur concludeerde in die vergadering dat het voor een bloeiende vereniging in ieder geval van belang was veel meer mensen bij de organisatie van de activiteiten en in de discussies te betrekken. Door middel van de - toen nog gedrukte - Plakkaat werd een snellere vorm van communicatie met de leden gezocht, en gevonden.
Na de periode bij Volkshuisvesting was Auke werkzaam als interim bestuurder bij het Muziektheater en de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. Begin jaren negentig raakte hij betrokken bij de ontwikkeling van het Oostelijk Havengebied, vanaf 1995 als directeur van New Deal - het projectontwikkelingsbedrijf voor Borneo/Sporenburg. Dat deed hem besluiten het voorzitterschap van AetA al na drie jaar over te dragen, omdat hij meende dat die rol niet door een ‘projectontwikkelaar’ moest worden vervuld. De succesvolle ontwikkeling van Borneo/Sporenburg kan voor een groot deel aan Auke worden toegeschreven, die als drijvende kracht deze complexe opgave met een soepele doortastendheid wist te voltooien.
Na de periode New Deal trok Auke steeds meer vanuit Amsterdam naar Friesland, van waaruit hij voor diverse organisaties zijn kennis inzette, onder andere voor de Blauwe Stad. Het inmiddels tot volwaardige woning verbouwde vakantiehuis werd voor hem en Tineke de nieuwe thuisbasis. De wereld kon ook vanuit die plek worden bereisd en de boomrijke tuin bood een weids uitzicht op het vlakke Friese land.