Jan Klomp

Ik ben reeds zo’n 2 jaar een ‘stil’ lid van AetA, hoog tijd voor een introductie!

Destijds ben ik gevraagd door Dolf Dobbelaar om lid te worden van AetA na houden van een praatje in de AetA-bus (een rondleiding door de Westelijke Tuinsteden in Amsterdam), over de Leeuw van Vlaanderen, een project van mij en Heren 5 (toen net de winnaar van de nationale renovatieprijs 2007). Als ik het over mijzelf heb, dan is dat tegelijkertijd ook over Heren 5 architecten: meteen opgericht na ons gezamenlijk afstuderen aan de TU-Delft in 1991, een groep HTS-ers die elkaar liftend van Amsterdam naar Delft hebben ontmoet. Na het winnen van een prijsvraag aan de TU-delft (een dorpsplein voor Nieuw-Loosdrecht, ook gebouwd) werd de gelegenheidssamenwerking omgezet in de oprichting van Heren 5 architecten: een middelgroot architectenbureau dat groot kan denken en oog houdt voor het kleine. Het heeft ervaring met het realiseren van sterk uiteenlopende opdrachten, van meubelontwerp tot en met utiliteitsbouw en stedenbouwkundige supervisie. Het bureau vond zijn basis in de woningbouw en heeft gaandeweg zijn werkterrein verbreed. Heren 5 ontwerpt onder meer winkelcentra, zorggebouwen, particuliere woonhuizen en buurten, het verricht stedenbouwkundige ontwerpstudies en coördineert de herstructurering van een dorp. Ook verzorgt het 'totaalontwerpen' die gebouw, interieur en omgeving omvatten. Heren 5 staat vanaf 1994 onder leiding van Ed. Bijman, Jan Klomp en Bas Liesker. Het bureau is gevestigd in Gebouw De Baanderij in Amsterdam-Noord op de voormalige NDSM-werf. Hierover kan ik natuurlijk veel meer vertellen, maar de site (www.heren5.nl) spreekt voor zich. Mijn fascinaties van de laatste paar jaar richt zich vooral op ‘nieuwe ambachtelijkheid’: Waarom werken architecten nog steeds met traditionele materialen terwijl de keuze onbeperkt is? En waarom gebruiken architecten traditionele technieken voor nieuwe opgaven en grijpen ze terug naar traditie? Dat fascineert mij! Als ik, lees natuurlijk ook ‘Heren 5’, werk met traditionele materialen is dat niet alleen omdat het mooi is of vanwege historisch sentiment: de keuze is betekenisvol. En daarbij breng ik de traditie graag een stapje verder met eigentijdse technieken. Bijvoorbeeld op het gebied van installaties, bouwtechniek en materialen: zoals open metselwerk in een staalframe, een geperforeerde corten stalen gevel of een gelijmde natuurstenen gevel.

Dat doen we samen met innovatieve gevelbedrijven, opdrachtgevers en goede bouwers. Deze fascinatie staat ook mooi verwoord in het tijdschrift DAX, nummer 29-jaargang 2010, waar ik, Marjolein de Haan en Liesbeth Boeter (ook A et A lid!) gastredacteur namens Heren 5 van zijn geweest. Een recent gebouw met die fascinatie is een parkeer/woon/winkelgebouw in Amsterdam-Noord, laat zien hoe je baksteen op een nieuwe manier kan toepassen: een ingenieus systeem van opengewerkt metselwerk, geregen in een stalen frame zorgt voor een natuurlijke aanvoer van licht en lucht. Achter het opengewerkt metselwerk gaat een mooi lichtkunstwerk schuil van Willem Hoebink en Jan Hein Daniels. Zie bijgaande afbeelding.

A et A is voor mij een bron van enthousiaste vakgenoten. Ik ben lid geworden om mijn horizon te verbreden, letterlijk door de boeiende excursies van A et A en figuurlijk door misschien een bijdrage te kunnen geven aan AetA in de vorm van discussie en boeiende nieuwe contacten. Zeker in de huidige crisis-tijd is A et A een welkome inspiratie!

Publicatiecategorie

Laatste publicaties