Lezing | Kraaijvanger Architects: werk van de oude en jonge generatie

Het Rotterdamse bureau Kraaijvanger heeft een belangrijke stempel gedrukt op de wederopbouw In Rotterdam. De architectuuropdrachten waren toen erg verzuild, Kraaijvanger kreeg vooral opdrachten uit de katholieke hoek. Het bureau is 92 jaar geleden opgericht door Herman Kraaijvanger en Chris Knol. Zij adopteerde al snel het modernisme met Corbusiaanse invloeden. Twee generaties architecten, Dirk Jan Postel en de nieuwe generatie, Rinske Wikkerink, gaven deze avond een prachtig beeld van de ontwikkeling van het bureau en het omvangrijke oeuvre. Hoe de architectuur vroeger sterk kleefde aan de partners, zie je nu een vrijere bureauopvatting en is het werken in teams leidend geworden voor het bureau.

Van een sterk expliciete modernistische opvatting is het bureau nu veel breder geworden. Je zou zeggen meer hybride. Dirk Jan noemde dat meer “homogener”. Belangrijke gebouwen kwamen voorbij zoals De Doelen, De Incasso Amsterdam Bank, het Volkskrantgebouw maar ook de latere werken met de eerste landschapskantoren en Museum Voorlinde.

De avond vond plaats in het Volkshotel. Het voormalige Volkskrant kantoor uit 1965. De enige opdracht van Kraaijvanger in Amsterdam. Steven Steenbruggen is de transformatie architect van het Volkshotel. Hij nam onze mee in de transformatie van het gebouw met grote uitdagingen zoals het herstellen van de horizontaliteit en de koudebruggen aan te passen. Na zijn presentatie nam hij ons mee door het gebouw. Alle hotelkamers zijn verschillende door ontwerpers ingericht. Het gebouw biedt daarnaast ook ruimte voor werkplekken, ateliers en twee café.  Het volkshotel heeft een bijzondere ontmoetingsfunctie gekregen voor de buurt.

Na de rondleiding door Steven werd de avond afgesloten met een borrel op de bovenste verdieping.

Publicatiecategorie

Tags

Laatste publicaties