door:
Zaterdag 12 november vond de VillAetA Den Haag plaats. Madeleine Steigenga en Niek van Vugt organiseerden deze excursie. Ossip van Duivenbode maakte het verslag; met veel fraaie foto's!
Het programma begon in hun eigen ontworpen woning, wat een veelbelovende start voor deze zonnige dag was. Omringd door prachtige kunst werden we door Madeleine verwelkomd vanaf de vide.
Het eerste onderdeel was gelijk een verrassing. Helaas kon het bezoek aan de Kroon van Rapp&Rapp niet door gaan, maar we kregen een mooi alternatief; het Strijkijzer. Deze (studenten)toren is ontworpen door Paul Bontenbal van AAArchitecten. Op een zeer kleine driehoekige kavel nam hij het initiatief tot de bouw van deze 132 meter hoge toren, sterk geïnspireerd op het Flat Iron Building te New York.
Elwin Giel, directeur van de Blue Group, ontving ons op de begane grond. Deze bekende Haagse ondernemer vertelde ons over zijn plannen voor de exploitatie van de bovenste etage.
Na zijn enthousiaste verhaal werden we naar de 40ste etage meegenomen waar een adembenemend uitzicht ons opwachtte.
Weer teruggekeerd op de begane grond vertrokken we richting de bus. Onderweg passeerden we al wandelend de vooral postmodernistische architectuur die de Hofstad te bieden heeft.
De bus bracht ons naar het rijksmonument Huize Boschzicht. Dit eerste woonhotel van Nederland is gebouwd in de stijl van de Nieuwe Haagse School tussen 1918 en 1920. We werden rondgeleid door de kelders en langs de prachtige trappen.
Het volgende project was het hoofdkantoor van Shell dat onder supervisie van ELV architecten is getransformeerd naar de huidige behoeftes van Shell. We werden door niemand minder dan door de hoofdarchitect en tevens organisator van de excursie Niek rondgeleid. Hij liet ons zien hoe de diverse gebouwen aaneen zijn geschakeld tot één samenhangend geheel met ingenieuze verbindingen en een monumentaal atrium.
Madeleine zorgde ervoor dat wij binnen het strakke programma bleven en dirigeerde de groep de bus in naar het volgende onderdeel; de Kessler Stichting, opvang voor dak en thuislozen. Bij dit project in hartje Transvaal kregen we een zeer uitgebreid verhaal. Jos Eldonk lichtte de architectuur toe, Bram Schinkelshoek het opdrachtgeversschap en Michel van Loon het stedenbouwkundig plan van Transvaal.
De volgende bestemming was het ‘tweede stadhuis’ van Den Haag, het stadskantoor Leyweg. Rudy Uytenhaak gaf ons de toelichting in het imposante atrium. Ambtelijke dienstverlening, een bibliotheek, woningen en architectuur moeten een katalysator voor vernieuwing van dit stadsdeel worden. Hierna nam hij ons mee door het gebouw langs de trouwzaal en verschillende kantoren.
Het op één na laatste onderdeel was de boulevard van Scheveningen. En de timing was perfect met de invallende schemering aan het strand! Klaas Hilverda, landschapsarchitect bij de gemeente Den Haag, vertelde ons over de versterking van de Scheveningse kust en de daarbij komende herinrichting.
Voor het laatste onderdeel gingen we terug naar de binnenstad van Den Haag naar het vernieuwde Korzo theater. Aan Wim van der Valk van 3TO Architecten was de eer deze prachtige dag af te sluiten met een rondleiding door dit productiehuis voor muziek en dans. De uitdaging in het ontwerpproces was het realiseren van een complex programma op een kleine locatie, verdeeld over vier totaal verschillende gebouwdelen.
In de prachtige foyer werd tot slot genoten van een drankje en teruggeblikt op het vele we deze dag gezien hebben. En natuurlijk was er alle lof voor Madeleine en Niek voor het organiseren van deze interessante dag en het strakke programma waarbinnen alles gehaald is.