door:
Architect Lucien Lafour uit Amsterdam is vorige week benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ter gelegenheid van zijn Koninklijke onderscheiding is de expositie '40 jaar Suriname Lucien Lafour' geopend in Arcam
Lucien Lafour krijgt de onderscheiding omdat hij zich sinds de jaren negentig, met behulp van zijn Amsterdamse Stichting BRASA, inzet voor het stadsherstel van Paramaribo en het verbeteren van de woonomstandigheden van de Surinaamse bevolking. Zo zorgde hij onder andere voor de oprichting van de eerste sociale woningbouwvereniging in Paramaribo.
Lafour is samen met Rikkert Wijk de oprichter van lafour en Wijk architecten. Hij ontwierp onder andere de Nederlandse Ambassade in Paramaribo, Suriname en de Nieuwe Kerk in Amsterdam.In de jaren negentig kregen Lafour en Wijk de Wibautprijs en de Merkelbachprijs uitgereikt voor de projecten op het voormalig Abattoirterrein (Architectenbuurt) in Amsterdam.
Het bureau ontwierp recent het appartementencomplex High Delights, dat onderdeel uitmaakt van het gebied het Funen in Amsterdam. Het Funen is genomineerd voor de Gouden Piramide 2011.
Nederland en Suriname Lucien Lafour werkte na zijn studie aan de Kunstnijverheidsschool bij de architectenbureaus van Piet Blom, Aldo van Eyck en Theo Bosch. Van 1970 tot 1980 werkte hij als architect in Suriname waar hij Rikkert Wijk ontmoette. Bij zijn terugkeer in Nederland richtten zij samen het architectenbureau Lafour & Wijk Architecten op.
De tijdelijke expositie '40 jaar Suriname Lucien Lafour' in ARCAM toont het werk van Lucien Lafour in Suriname. De expositie is te bezoeken tot en met 28 mei.