door:
Woensdag 26 april werd het boek Moderne architectuur in Afrika van Antoni Folkers gepresenteerd in Delft. In jaren heb ik niet met zoveel plezier 350 pagina's gelezen over architectuur. Wytze Patijn zei bij de presentatie van het boek: 'het leest als een spannend jongens boek" en hij heeft hierbij absoluut niet overdreven. Het boek is een mix van persoonlijke reflecties, praktische beschouwingen, analyses van het bouwen en de geschiedenis van de architectuur in het hedendaagse Afrika. De bescheidenheid van de schrijver, de oprechte twijfel en de open en eerlijke zoek tocht voelt als een directe uitnodiging om mee te denken en ook weer te relativeren zonder pessimisme over de mogelijkheden van dit fantastische continent. Als we binnenkort bij AetA gaan discussiëren over de rol van de Architect kan je hier veel antwoorden vinden. Ook de hele generatie jonge architecten die de focus gericht hebben op Nederland kunnen hierin meteen herkennen dat de toekomst wellicht elders ligt en dat daar de bijdrage er weer werkelijk toe kan doen.
Jurriaan van Stigt
'Moderne architectuur in Afrika' is een van de weinige westerse studies van moderne Afrikaanse architectuur. Architect Antoni Folkers stelt het moralistische, versimpelde westerse modernisme ter discussie, dat is vastgelopen in de Afrikaanse savanne. De kritiek op de eenzijdigheid van de westerse architectuur is niet alleen theoretisch, maar neemt ook een praktische vorm aan in de veelvormige en veelkleurige architectuur van Afrika.
Botsing en samenvloeiing
Antoni Folkers vertrok na zijn studie aan de TU Delft in 1984 naar Afrika om daar de kritiek op de praktijk van het westerse modernisme te leren kennen. In 'Moderne architectuur in Afrika' laat hij de botsing en samenvloeiing zien van de 'oorspronkelijke' Afrikaanse architectuur met het modernisme. Vanuit zijn ervaringen plaatst hij de mogelijkheden en beperkingen van het modernisme in een culturele context en verbindt ze met de geschiedenis en ontwikkeling van Afrika.
Praktijkvoorbeelden
Aan de hand van praktijkvoorbeelden documenteert en beschrijft Folkers de hybride architectonische vormen die zijn voortgekomen uit de confrontatie en versmelting met (voor)moderne westerse architectuur en stedenbouw, en en passant vertelt hij een geschiedenis van de Afrikaanse architectuur.
kijk ook voor meer informatie op Sun of ArchiAfrika