door:
Op 26 maart 2014 is er een nieuwe editie van Het Gesprek. Met een groep leden en internationale sprekers staan we stil bij:
Leren van ‘Internationale Bau Ausstellungen’
Wat is de waarde voor de huidige praktijk in Nederland - en in het buitenland?
Vanuit het perspectief van de architect is een ‘Internationale Bau Ausstellung’ een middel om je te onderscheiden en met bijzondere opdrachtgevers bijzondere projecten te realiseren. In Duitsland zijn de ‘IBA’s’ levendig als nooit tevoren en leiden op grote schaal tot nieuwe stedelijke ontwikkelingen, zoals in Hamburg en Heidelberg. Maar hebben de IBA’s niet ook bijzondere projecten op kleinere schaal geïnspireerd? Wat kunnen de IBA’s ons leren voor de Nederlandse praktijk?
Hoe verhouden zich de Duitse IBA’s tot Almere, het Wilde Wonen, de IBA Parkstad en de actuele ontwikkelingen zoals het CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap)?
Wat is de betekenis van de IBA’s voor de huidige praktijk van de Nederlandse architecten? Ook voor architecten die in Duitsland aan de slag zouden willen. Want een IBA kan een prima podium zijn in het buitenland.
Deze editie van Het Gesprek staat weer helemaal in het teken van de informele uitwisseling met elkaar. Wij gaan na een korte inleiding van de sprekers, die verschillende aspecten van deze vorm van gebiedsontwikkeling toelichten, onder leiding van Rob Docter (ex Berlage Instituut) met elkaar in gesprek over hoe wij nu in de praktijk ons voordeel kunnen doen met wat er is geleerd tijdens meer dan 100 jaar ‘Internationale Bau Ausstellungen’.
Het verslag is na te lezen via deze link.