AetA Antwerpen 06 juli 2024 . Algemene Ledenvergadering

Dit is een verslag van

Algemene leden vergadering

Het is druk. Een vol AetA jaar. Vorige week zaten wij met AetA in Jutland, Aarhus.
Een echte, voorbeeldige, AetA reis met een prachtig divers programma.
Architectuur en vrienden daar staan we voor. Er is in Denemarken een verschuiving waarneembaar van de “iconische” ontwerpen van BIG naar een meer duurzame, ecologisch en sociale woningbouw. Toch zagen we nog veel gebouwen van BIG e.a. Mooi oud werk van Friis Moltke en natuurlijk het indrukwekkende stadhuis van Arne Jacobsen in Arhus. We zagen een ecologische ontwikkeling in Nye, vlakbij Aarhus. Een andere manier van eigenaarschap, van ontwikkelen en eigendom. Een coöperatie gedachte met beperkt eigendom. De initiatiefnemer blijft eigenaar van de gronden. Duurzaam en groen en met wel een eigen tramverbinding naar de stad. Een voorbeeld. Het begint bij goed opdrachtgeverschap. Een opdrachtgever die zich voor lange tijd aan het project verbindt.
En waar staan wij? We hebben en nieuwe regering omdat het moest. Maar moetjes hebben het meestal moeilijk. Dat bleek donderdag al. We hebben veel te doen. Ik moet het zien.

Ik maak me grote zorgen over de inhoud. Als  voorzitter van AetA ben ik door Mick Eekhout betrokken bij het gesprek over de “A”, hoofdletter A, die van architectuur.  Met HNI en met Aric Chen. Dat gaat moeizaam. Aric vindt dat hij het goed doet en vindt de kritiek niet terecht. Wij als architecten merken dat nauwelijks. Sinds de samenvoeging met de andere disciplines ( design en mode) is het instituut nogal onzichtbaar, zonder veel aandacht voor Architectuur. De ronde tafelgespreken op initiatief van Mick rondom Jan Brouwer o.l.v. Eric Luyten leverde een groot aantal aanbevelingen op. “Meer aandacht voor Architectuur”. Het zou een soort Bauhaus 2.0 kunnen worden noemde ik dat. Veel meer een katalysator, werkplaats voor ontwikkelingen en debat. HNI zou moeten staan voor Architectuur, naar binnen en naar buiten. Een brief van Hugo de Jonge is bemoedigend. Hij pleit voor een stevige landelijke rol van HNI. Maar het blijft te algemeen en te publieksgericht m.i. Ook de Architect besteedt er aandacht aan. Cola en CRa bemoeien zich er mee. Conclusie: Architectuur verdwijnt in een melée van architectuur, design en digitale cultuur. Bernard Hulsman is vernietigend. Medewerkers lopen weg.

De BNA als branchevereniging gaat dit niet oplossen. Ligt hier niet een taak voor AetA? Na de eerste jaren bij oprichting was AetA langetijd het toonaangevende instituut. Oprichting Academie, Welstand, Heemschut en de BNA. Ook in de jaren ‘70 met Herzberger en het structuralisme was FORUM leading in het debat. Wij gaan ons inzetten voor een bredere en nadrukkelijker inbreng in het debat en met name in de stimulering van de “A”. We willen een denktank oprichten van jonger AetA, AetA Nouveau, en een strategische positie innemen in het debat en de stimulering van de architectuur. Vanuit het bestuur gaan we dat initiëren en ondersteunen. Een belangrijk onderwerp, al eerder aangekondigd worden de gespreken n.a.v. SOZA. Wellicht dat de SOZA-case de opmaat kan worden van een terugkerend “Gesprek”.

Er zijn ontwikkelingen zichtbaar. 

Jan Poolen voorzitter AetA

Publicatiecategorie

Laatste publicaties