-
Bewoner Arno van Wayenburg vertelt
-
de toekomstvisie van Oosterwold
-
de achtergevel met een uitzicht op de moestuin
-
Het groene talud aan de straat is nog niet tegen de gevel aangelegd
door: Emiel Lamers
Dit is een verslag van
AlmereVerslag Oosterwold, deel van de AetA excursie naar Almere vrijdag 2 september 2022, georganiseerd door Josephine Lappia en Paola Huijding.
Verslag: Emiel Lamers
EEMGOED ALGOED
We verlaten het stadsdeel Duin, waar we helaas geen tijd hadden om de het centrum met de hoogbouw en de verbindende duin tussen het gebied en het Waterfront te bezoeken. De bus rijdt langs de toekomstige wijk Almere Pampus in de uiterste westhoek van de stad, waarover Paola ons vanochtend al uitgebreid vertelde. Wat opvalt zijn de enorme windmolens die zelfs vanaf Amsterdam nog goed te zien zijn. Wij vragen ons af wat daarmee zal gebeuren als de weilanden straks een nieuwe bestemming krijgen. Vervolgens brengt de luxe touringcar ons via allerlei hoofd- en snelwegen naar de nieuwe wijk Oosterwold, gelegen in de oostelijke uithoek van Almere. Het klopt wat Josephine ons vanochtend vertelde; in Almere verplaatst men zich tussen de stadsdelen via snelwegen. Het voelt een beetje zoals een rit door het dichtbevolkte Ruhrgebied. Vanaf de snelweg gezien heel groen en waarbij je je steeds afvraagt waar al die vele bewoners toch zijn..
We komen na zo'n twintig minuten aan in het zogenaamde Dorpslandgoed Het Eemgoed. De wegen nog niet zijn bestraat en zijn door de droge zomer nu erg stoffig. Hier wacht bewoner Arno van Wayenburg ons op, een rustige zeer slanke man van middelbare leeftijd. Om de warmte van deze prachtige septemberdag te ontvluchten neemt hij ons mee naar een wat geïmproviseerd overdekt terras.
Hier vertelt Arno over zijn deelwijk, acht gebogen zwarte éénlaagse rijtjeswoningen ontworpen door Cepezed uit Delft. Het ontwerp is tot stand gekomen na intensieve samenwerking met de toekomstige bewoners. Zij konden kiezen tussen S, M, L of XL woningen, variërend tussen de 60 en circa 160 m2. Er is geen stadsriolering aangebracht en de bewoners moeten samen zorgdragen voor de bestrating. Ook is een deel van de tuin bedoeld voor stadslandbouw. Het is nog onduidelijk wat dat precies inhoudt, is b.v. één appelboom op een grasveld ook landbouw? Arno vertelt dat er grofweg drie categorieën bewoners in Oosterwold zijn neergestreken:
Ideologen die op zoek zijn naar een duurzame en collectieve samenleving. Individuen die hun architectonische dromen wilden verwezenlijken en mensen met een beperkt budget die hier toch heel ruim kunnen wonen. Arno beschouwd zichzelf tot de eerste groep. We lopen via de wat rommelige achterkanten naar het enorme billboard met een gelikt 3D plaatje met de toekomstvisie van de architecten.
Wat direct opvalt is dat het huidige project nog niet af is. Het groene talud aan de straat is nog niet tegen de gevel aangelegd waardoor de huidige gevel nu erg zwart en hard oogt. We mogen bij Arno naar binnen en de brede en woonkamer met schuin oplopend plafond is zeer licht en ruimtelijk.
Op een gegeven moment komt de zoon vanuit zijn kamer vertellen dat de Wifi het niet doet. Tegelijkertijd beginnen er allerlei apparaten in huis te piepen. Die avond begrijpen we op het Journaal dat er op dat moment een heftige brand bij een transformatorgebouw was waardoor een groot deel van de polder zonder stroom zat... we nemen afscheid van Arno en zijn vrouw en de touringcar brengt ons naar het centrum van Almere. Op de fiets duurt die tocht 45 minuten. De dichtstbijzijnde supermarkt vanaf Eemgoed is zo’n 20 minuten fietsen. Je moet er wat voor over hebben om "vrij" te kunnen wonen.
Emiel Lamers