za 28 september 2019
Excursie | Hofjes in Rotterdam

  • Hofje Voorschoterlaan 1

  • Vroesenlaan. vd Broek

  • Helipoort. Verhoeven

  • Gerdesiaweg. vd Broek en Bakema

  • Kuyl's fundatie binnenhof

  • Vroesenlaan. vd Broek

  • Goudse Singel. Van Tijen

Start/aanvang:

00:00

Einde:

23:45

Locatie

We starten op 28 september 2019 stipt om 11 uur  in "Woonhuis de Kovel" aan de Kralingseweg 195 te  Rotterdam

We sluiten af  in "De Gele Kanarie" aan de Goudsesingel 284 rond 15.30 uur voor een borrel

Kosten

gratis

Speciale notitie

Neem je eigen fiets mee, of een ov-fiets/huurfiets. De fietstocht vanuit Rotterdam Centraal naar het woonhuis van Herman de Kovel duurt ongeveer 20 minuten. 

Organisator

Maximaal aantal deelnemers

25

Hofjes in Rotterdam?

Start excursie: Woonhuis de Kovel, Kralingseweg 195, Rotterdam – zelf fietsen meenemen. Het wordt een sportieve onderneming. 

U hoeft niet langer te wachten, de hofjesexcursie in Rotterdam gaat er nu toch echt komen, en wel op zaterdag 28 september, stipt om  11 uur.

Om u een beeld te geven van de dag herhalen we het eerdere programma. Voor wie zich heeft ingeschreven; er volgt nog een mail met de exacte route.  De fietstocht is gelokaliseerd aan de noordrand van de stad, grofweg van Kralingen via het Centraal Station tot Bergpolder. Voor lunch wordt onderweg gezorgd. 

In ieder geval beginnen we in de prachtige strakke woonhuis  van Herman de Kovel (2010) aan de Kralingseweg 195. Daarna bezoeken we maar liefst drie historische hofjes natuurlijk met kundige uitleg van Willemijn Wilms Floet. Onderweg rijden we langs de optimistische Gerdesiaweg met de naoorlogse blokken van Van den Broek en Bakema en het woongebouw met poort en middengang van Cees Rijnboutt uit begin jaren tachtig.

De monumentale wand van Jan Wils aan de Goudse Singel (1940-1943) met een structuur van dwars geplaatste blokken en hoven aan de achterzijde, mogen we natuurlijk niet missen. De zogenaamde ‘kamstructuur’, het halfopen bouwblok, is toch welhaast een Rotterdamse uitvinding. Later zullen we daarom ook langs de Vroesenlaan, de Eendracht, van Van den Broek (1929-1935) fietsen. Mogelijk dat we daar ook een woning kunnen bezichtigen.

Aan de andere kant van de Goudse Singel ligt een robuuste industrieflat van Van Tijen (1949-1952). Ook dit is een typisch Rotterdams wederopbouw fenomeen, bestaande uit een haakvormige wand langs drie straten, een rondlopende expeditiestraat in het midden en een lage bedrijfshal aan de vierde straat. In dit gebouw huist het wereldberoemde architectenbureau MVRDV. In het Hoogstraatkwartier, even verderop zullen we van deze expeditiehoven nog enkele exemplaren bekijken.

De meesterlijke maar tevens bizarre woonbuurt Helipoort van Jan Verhoeven (1977-1983) is ook goed te framen in het concept van het intieme hofjesleven, dus ook daar zullen we een kijkje nemen.

In Bergpolder, de uitbreidingswijk die Kromhout tussen de Twee Wereldoorlogen tekende, bevinden zich een aantal grote bouwblokken. Een binnenhof is nu eens niet ingericht met idyllisch groen, maar voorzien van een tennisclub, het levert een bijzonder sfeer op. Een sportieve afsluiting van de middag, waarna we napraten in café "de De Gele Kanarie" rond 15.30 uur aan de Goudsesingel.

Gerelateerde activiteiten

    • "Hortus Ludi"
      11 woningen Nijmegen Dobbelmannweg
      architect: Studio Architectuur Maken
      beeld: Studio Architectuur Maken/Maarten van Apeldoorn

    vr 24 mei 2024

    Excursie | Nijmegen Hout

    • kop-hals-romp kloosterboerderij Westerhûs
      beeld en ontwerp: J.O.N.G. architecten

    za 22 jun 2024

    Excursie | Friesland